Trend naar machinaal afvullen

Schermafdruk 2015-05-08 16.35.09.png

De drempel voor handmatig afvullen is laag: een KeyKeg vulkop bestellen, de online instructie volgen en je kunt met de hand afvullen. Veel brouwers zijn zo begonnen. De vraag naar bier in KeyKegs neemt echter sterk toe en wat te doen als je in plaats van een paar honderd KeyKegs een paar duizend KeyKegs moet afvullen? 

Laurent Engel, technical sales manager, ziet dat veel brouwers tegen de grenzen van handmatig afvullen aanlopen:” Een goed voorbeeld is Brewdog. Deze brouwer is ooit begonnen met een paar honderd KeyKegs en vult nu tienduizenden KeyKegs af. Zij hebben in het nabije verleden snel het besluit genomen om machinaal af te vullen. Machinaal afvullen is niet alleen sneller en efficiënter. Een machine kan ook een consistentere kwaliteit garanderen dan handafvulling. Dat is zeker belangrijk als je bier verstuurd naar verre en warme gebieden. ”

Minimaliseren risico’s

Ook Peter Mackenrodt CEO van m+f KEG-Technik, een belangrijke leverancier van KeyKeg afvulmachines ziet deze trend:”Bij machineafvullen minimaliseer je de kans op teveel zuurstofopname of hygiëneproblemen. We ondersteunen KeyKeg klanten intensief bij de overgang van handafvullen naar machineafvullen. Kleine en middelgrote brouwers hebben behoefte aan kennis hoe je een vulmachine inpast in de brouwerij. We geven daarom altijd advies over het utility plan, van diameter van leidingen tot en met geschikte compressoren. We rusten afvulmachines ook uit met op afstand afleesbare en programmeerbare PLC’s, waardoor we snel en accuraat KeyKeg klanten kunnen ondersteunen.” 

Thornbridge brouwerij

Ook Thornbridge heeft recent een KeyKeg afvulmachine in bedrijf genomen. Rob Lovatt, hoofdbrouwer, vertelt waarom:” Een paar maanden geleden zijn we overgestapt van handmatig afvullen naar een afvulmachine. Die stap is ons goed bevallen. We vullen nu gemiddeld drie dagen in de week af. Handmatig afvullen bleek toch gevoeliger en die issues hebben we nu met machineafvullen geëlimineerd. Met de sterk stijgende vraag naar onze bieren in KeyKegs ben ik ben blij dat we deze stap in een vroegtijdig stadium hebben genomen’.

Laurent ziet naast de vele voordelen ook valkuilen:” Afvulmachines leveren een consistentere kwaliteit. Om dat te bereiken zal de brouwer vanaf het begin de meter- en parameterinstellingen goed moeten instellen. De instellingen en de werking van de machine dienen ook maandelijks gecontroleerd te worden. We maken helaas in praktijk mee dat hier onzorgvuldig mee wordt omgegaan. Dat is in die gevallen direct van invloed op de houdbaarheid van het bier. Je haalt dan niet het optimale uit de KeyKeg en loopt dan onnodig risico op geoxideerd bier”. 

Like & Follow us